Tre steg till säkrare lösenord
Trött på att skapa och försöka memorera mängder av krångliga lösenord? Med den här enkla strategin för säkrare lösenord slipper du huvudvärken. Bäst av allt – du behöver bara komma ihåg ett enda lösenord.
Vårt digitala liv gör att de flesta av oss har dussintals lösenord snurrande i huvudet, om inte fler. Och visst kan det vara utmanande att komma ihåg dem. Det är lockande att göra det enklare för sig själv genom att skapa korta simpla lösenord eller använda samma lösenord på flera olika ställen. Men om vi gör det så gör vi det också lättare för de hackare och nätbedragare som är ute efter att kapa dina konton om de bara får chansen.
Men att använda unika och säkra lösenord för alla dina konton behöver inte vara så besvärligt som det kan verka. Här bjuder vi på en strategi i tre enkla steg som gör att du bara behöver komma ihåg en enda lösenordsfras, oavsett hur många konton du behöver skydda.
Du behöver tre saker.
1. En lång lösenordsfras som du lätt kommer ihåg
Skippa korta abstrakta lösenord (typ sXn4gHW#5!) som är hopplösa att memorera. Skapa istället en lösenordsfras som visserligen är mycket längre men som också är både enklare att komma ihåg och svårare att knäcka. Till exempel:
@Tommy smaskade tårta på Saras 40-årsdag i december 2020!
Ingen kommer att kunna lista ut en sådan mening. Den är också tillräckligt lång och tillräckligt komplex för att vara svår att knäcka med både bokstäver, siffror och specialtecken. Och den är helt unik och dyker inte upp i de databaser med läckta lösenord som cirkulerar online.
Bygg gärna din lösenordsfras på något som betyder något för dig och som därmed blir lätt att minnas. Om du behöver en fusklapp, skriv inte ner hela frasen men du kan lugnt skriva ner en ledtråd, typ Tommys tårtfrossa. Din lösenordfras kan sedan skydda alla individuella lösenord för dina olika konton. Läs vidare.
2. Aktivera MFA
”Multifaktorautentisering” kan vara ett av de osexigaste orden som skapats på senare tid, men det är en väldigt bra grej. Lyckligtvis förkortas det till MFA.
MFA är ett extra säkerhetslager som skyddar ditt konto om någon försöker logga in med ditt användarnamn och lösenord. MFA skickar en notis till dig och ber dig godkänna inloggningen. Det kan ske med en engångskod via sms, med fingeravtryck på din mobil eller med hjälp av en särskild kodskapare eller autentiseringsapp (ett vanligt exempel är Google Authenticator).
Aktivera MFA där du har möjlighet – idag finns det som alternativ på de flesta seriösa tjänster och plattformar. Och om du kan välja, använd en autentiseringsapp eller kodskapare istället för sms.
3. Skaffa en lösenordshanterare
Här kommer steget som syr ihop det hela till en riktigt stark – och enkel! – säkerhetslösning: Skaffa en lösenordshanterare.En lösenordshanterare är en app som har tre syften:
Den lagrar alla dina lösenord säkert.
Den kan skapa starka lösenord åt dig.
Den varnar dig om något av dina lösenord behöver bytas ut.
Lägg in de individuella lösenorden till alla dina olika konton och tjänster i lösenordshanteraren. Där låses de in i ett hårt krypterat ”kassavalv”, och det enda sättet att komma åt dem är med hjälp av ett huvudlösenord – förslagsvis den långa och starka lösenordsfras som du skapade i steg 1 här ovan.
Du behöver fortfarande ha starka lösenord till dina olika konton, men tack vare lösenordshanteraren behöver du inte memorera dem. Det enda du behöver komma ihåg är din lösenordsfras. De flesta lösenordshanterare låter dig logga in på dina konton automatiskt efter att du angett din lösenordsfras (och godkänt via MFA).
Där har du tre steg som håller dina lösenord säkrare än någonsin, samtidigt som du bara behöver komma ihåg ett enda. Smart, eller hur?
Kom ihåg!
Tänk på att de individuella lösenord du skapar till olika konton behöver vara säkra i egen rätt, även om de är inlåsta i en lösenordshanterare. Hackare testar att bryta sig in med alla de vanliga lösenorden som man lätt kan hitta i listor på nätet. Med en lösenordshanterare finns inte längre någon ursäkt för att skapa simpla eller lättgissade lösenord. Ett starkt lösenord bör vara:
Långt – ju fler tecken desto svårare att knäcka
Komplext – kombinera stora och små bokstäver, siffror och specialtecken
Unikt – det vanligaste lösenordet i Sverige är 123456 och tar mindre än en sekund att knäcka…
Läs mer: Wikipedia listar världens vanligaste lösenord – undvik dem!
Läs mer: Webbserien xkcd förklarar det här med lösenordsfraser.
Läs mer: Säkerhetsföretaget F-Secures Identity Theft Checker hjälper dig att kolla om dina kontouppgifter har läckt ut på nätet.