19 november 2024

3 min läsning

IT-säkerhet

Så skyddar du dina lösenord mot nästa dataläcka

I januari 2024 rapporterades om två massiva dataläckor där miljontals lösenord från populära tjänster som Facebook och Netflix kommit ut på nätet. Drabbades du? Och vet du hur du kan skydda dig mot framtida dataintrång?

Bild av händer på ett tangentbord.

Thomas Lefebvre/Unsplash

Vi var nog ganska många som blev oroliga häromveckan. Medierna rapporterade om de senaste stora dataläckorna där många miljarder stulna kontouppgifter hittades i gigantiska databaser i nätets mörkare hörn. Uppgifterna kom från olika dataintrång hos myndigheter och företag världen runt och inkluderade bland annat 71 miljoner kontouppgifter från populära tjänster som Facebook, Netflix, PayPal och Twitter.

Blev du drabbad? Vet du hur du kan kontrollera om dina uppgifter läckt ut, och vet du vad du kan göra för att skydda dig?

Incidenten är bara den senaste av många (om än större i omfattningen än de flesta), och påminner om vikten av att skydda sin digitala närvaro.

Vad gör jag om mina kontouppgifter läckt ut?

Först och främst är det viktigt att förstå vad en dataläcka kan innebära. Om dina kontouppgifter har läckt ut betyder det att information som lösenord, e-postadresser, födelsedatum och i värsta fall även bankinformation kan vara tillgänglig för obehöriga. Med tillgång till sådana uppgifter har cybertjuvarna goda möjligheter att kapa till exempel ditt mejlkonto eller dina sociala medier och använda dem i oärliga syften. Det kan bli kostsamt för både dig och andra.

Om du misstänker att dina uppgifter har blivit komprometterade är det klokt att agera snabbt:

  1. Ändra lösenordet för ditt mejlkonto. Åtkomst till din mejl är avgörande för att kunna återställa eventuella komprometterade konton.

  2. Ändra lösenord för drabbade tjänster. Se till att skapa starka och unika lösenord för varje konto – använd inte samma lösenord på flera ställen.

  3. Aktivera tvåfaktorsautentisering på de tjänster som erbjuder det. Detta ger ett extra lager av skydd genom att kräva två olika former av identifiering innan du loggar in.

  4. Bevaka dina konton. Var uppmärksam på oväntad aktivitet, särskilt på dina bank- och kreditkortskonton.

Läs mer om:Tre steg till säkrare lösenord

Så bevakar du dina konton

Dataintrång och läckor sker tyvärr hela tiden. Som tur är finns verktyg som kan hjälpa dig att hålla ett öga över dina konton och varna om dina uppgifter skulle läcka ut.

En sådan tjänst är F-Secures kostnadsfria Identity Theft Checker. Genom att ange din e-postadress kan du snabbt få reda på om din information har varit en del av en känd dataläcka. Det är en enkel och effektiv metod för att vara ett steg före potentiella cyberhot. Samma funktion ingår i Telia Trygghetspaket där du kan registrera alla familjens mejladresser för att hålla dem under bevakning.

Den bästa strategin för att möta många digitala säkerhetshot är att vara vaksam, försiktig och proaktiv. Genom att följa råden ovan kan du förbättra din digitala säkerhet och skydda dig mot de oönskade konsekvenserna av en dataläcka.

Din säkerhet inte starkare än ditt svagaste lösenord.

Fler artiklar i samma ämne: