10 tips för en säkrare semester
Sommarsemestern är tillsammans med olika högtider som jul en period då vi behöver vara lite extra säkerhetsmedvetna. Låt inte tjuvarna komma åt vare sig ditt hus eller dina inloggningar.
Hur ser semesterplanerna ut? Kanske en tur till varmare breddgrader eller bara en tur för att träffa släkten i Borås? I vilket fall som helst är både sommarsemester, sportlov och högtider som julen perioder då vi behöver vara lite extra säkerhetsmedvetna. Tomma hus och lägenheter där ägaren rest bort utgör frestande måltavlor för tjuvar, och dina lösenord och konton är alltid ett begärligt byte för cyberbrottslingar. Så när du befinner dig på resande fot, tänk lite extra på säkerheten.Här är tio tips för en tryggare semester, oavsett tid på året.
1. Dela smart på sociala medier
Att tänka efter innan man delar något på sociala medier är alltid en god tumregel, inte minst under semestern. Bilder och andra hälsningar från semesterparadiset är så klart mysiga, men skickar också en signal till brottslingar att här finns ett hus som står tomt.
2. Säkerhetskopiera alla dina enheter
Att göra säkerhetskopior av såväl mobilen som surfplattan och datorn innan du drar på semester är en billig försäkring om olyckan är framme. Att bli av med mobilen eller datorn är trist nog, men det är din data, dina bilder och andra filer som verkligen är oersättliga.
3. Installera de senaste uppdateringarna
Se till att alltid ha senaste versionen av dina operativsystem och säkerhetsprogram. Nya cyberhot tillkommer hela tiden, och uppdaterade program är ett sätt att ligga steget före skurkarna.
4. Ta hjälp av släkt, vänner och grannar
Berätta hur länge du ska vara borta, när du planerar att vara tillbaka, och be någon att hålla koll på din bostad under tiden. Det kan räcka med att tömma brevlådan, tända och släcka lampor lite nu och då eller låta grannen kasta sitt skräp i din soptunna. Allt för att göra det svårare att se att du är bortrest.
5. Använd inte gratis öppet wifi
Du kan aldrig vara riktigt säker på att ett öppet publikt wifinätverk faktiskt är pålitligt. Vem som helst kan ha satt upp det och bara vänta på en chans att komma åt dina data. Använd istället din mobil som accesspunkt via nätverksdelning. Undvik också att använda publika datorer för sådant som bankärenden eller andra aktiviteter som kräver att du loggar in på dina konton.
6. Kör kontaktlöst med korten
Lämna inte ifrån dig ditt betal- eller kreditkort på restauranger eller i butiker utomlands. Att skimma ett kort tar inte mer än tio sekunder. Använd istället kontaktlös betalning (”blippa kortet”) och ta med dig ett extra kreditkort som backup för alla eventualiteters skull.
7. Förvara kort och kontanter åtskilda
En självklar tumregel. Du vill inte bli av med alla dina tillgångar på en och samma gång.
8. Använd din egen laddare
På många ställen finns gratis laddstationer att använda. De kan i värsta fall vara anslutna till mer än bara elnätet. Ha alltid med dig din egen laddare (och en adapter i de länder där det behövs).
9. Se dig om!
Var försiktig när du loggar in på dina konton på allmän plats. Kikar någon över axeln på dig för att snappa upp dina uppgifter? Hitta en plats där du får vara i fred.
10. Byt lösenord när du kommer hem
En extra säkerhetsåtgärd efter avslutad resa kan vara att byta lösenord på de konton du använt under din resa, och hålla ett extra öga på bankkontot så där inte förekommer någon ovanlig aktivitet. Stämmer beloppen och mottagarna?