5 myter om 5G
Det finns många myter och missuppfattningar om 5G-tekniken. Här reder vi ut sant och falskt om fem vanliga påståenden.
1. 5G kommer bara finnas i städerna
Det stämmer inte. När utbyggnaden av 5G-nätet är klar kommer det finnas på i princip alla platser som idag har 4G, inklusive på landsbygden. Men även 4G-nätet kommer fortsätta moderniseras. På så vis kommer 5G och 4G samexistera och komplettera varandra.
5G-nätet kommer också vara ett bra alternativ till fiber på platser där det är svårt eller alltför dyrt att dra fiberkabel, som exempelvis på landsbygden. Den typen av lösning kallas bredband via mobilnätet eller Fixed Wireless Access. Fibernätet kommer att fortsätta fylla sin funktion och det kommer fortfarande att byggas ut.
Video:Telias teknikchef om 5G-myterna
2. Det finns inga fördelar för mig som privatperson med 5G
Det är inte sant. Här och nu bidrar 5G med mer kapacitet i mobilnätet, vilket är extra viktigt på platser där många uppkopplade prylar samsas i nätet samtidigt. Ska du köpa ny mobil är därför en 5G-redo modell ett framtidssäkert val. 5G ingår numera i flera populära modeller från stora tillverkare som exempelvis Samsung och Sony.
På sikt kommer vi även få se en rad andra nya tjänster för våra smartphones, surfplattor och datorer. Exempel är avancerade spel via internet, så kallat cloud gaming och 5G-uppkopplade musikinstrument som låter dig jamma tillsammans med kompisarna från flera olika ställen samtidigt, en teknik som nu utvecklas här i Sverige. Ett annat populärt exempel är förstärkt verklighet (AR), där man lägger ett virtuellt lager med information och grafik på det man ser i sin skärm. Denna teknik förväntas få stor spridning inom en rad olika områden som e-handel, spel och underhållning.
Men den stora förändringen med 5G jämfört med 4G kommer du stöta på i andra delar av samhället. Med 5G blir det nämligen möjligt att skala upp det som kallas Internet of Things (Sakernas internet). 5G är nämligen ett både säkrare och mer intelligent nät som är utformat för att kunna hantera en mängd olika uppkopplade saker samtidigt. Det innebär att du som privatperson kommer att kunna dra nytta av självkörande bussar, vård i hemmet, drönarassistans och mycket mer. Arbetar du inom exempelvis industrin, logistikbranschen eller vården kan du tänkas stöta på 5G-uppkopplad utrustning som gör jobbet enklare. Detta är inte högtflygande visioner utan flera av dessa saker testas redan nu och kommer rullas ut i bredare skala de kommande åren.
3. Strålningen från 5G är farlig
Fel, enligt forskarna. Radiosignalerna för 5G är av samma typ som nuvarande mobilsystem, det vill säga 2G, 3G och 4G, och samma säkerhetskrav gäller. Radiosignalerna för 5G håller sig inom Strålsäkerhetsmyndighetens gränsvärden.
Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) så finns det inte någon känd hälsopåverkan med de internationella gränsvärden som tillämpas i Sverige. Inte heller har Folkhälsomyndighetens forskare kunnat upptäcka att de specifika frekvenser som används för 5G skulle innebära en risk för hälsan.
Dessutom testar alla tillverkare sin radioutrustning för 5G enligt internationella standarder och tar fram information om hur den ska installeras för att uppfylla säkerhetskraven. Vid installation av antennerna ser Telia till att exponeringen för elektromagnetiska fält inte kan överskrida myndigheternas gränsvärden någonstans där allmänheten kan vistas.
4. 5G är dåligt för miljön och bidrar till slit-och-släng-samhället
Fel om man ser till det stora perspektivet. Visst krävs det en ny, 5G-redo mobil för att kunna surfa i 5G-nätet, men miljö- och klimatvinsterna finns både i själva tekniken och det som den kan användas till.
I grund och botten är 5G en mer energieffektiv teknik än tidigare generationer mobilnät. Dessutom drivs Telias 5G-nät, liksom Telias övriga mobilnät av övriga generationer, av 100 procent förnybar energi.
5G kommer också bidra till nya hållbara lösningar – till exempel självkörande elektriska fordon som inte släpper ut några avgaser, och som kan framföras på ett smartare sätt som en del av större flottor av autonoma fordon. Den här typen av transportlösningar kan innebära att färre lastbilar kör tomma och att busstrafiken blir mer tillgänglig för resenärerna.
Med 5G kan fler tjänster levereras till människor, vilket innebär att de slipper resa. Det kan exempelvis handla om distansarbete eller vårdtjänster i eller nära hemmet. Vi lär få se ännu mer avancerade mötestjänster som också bidrar till mindre resande. Sensorer på olika typer av maskiner och infrastruktur kan bidra till smartare underhåll och i vissa fall kommer problem kunna lösas på distans utan att tekniker behöver göra fältbesök.
5. Det är datahastigheter som avgör om det är ”riktig 5G”
Nej. Det finns en gemensam internationell standard för 5G som Telia och andra operatörer följer vad gäller både utrustning och frekvensband. Hastighet är en viktig komponent i den standarden, liksom svarstider, energiförbrukning och en rad andra tekniska egenskaper.
För dig som användare är tekniken i sig sannolikt mindre viktig. ”Riktig 5G” kännetecknas snarare av hur mobiluppkopplingen gör skillnad i din vardag, oavsett om det är hemma, på jobbet eller däremellan.
Kanske är det när 5G möjliggör självkörande, elektriska bussar och lastbilar som minskar utsläppen och bidrar till smartare transportlösningar? Eller uppkopplade gruvor som blir säkrare och gör att personal kan flytta upp ovan jord? Eller intelligenta uppkopplade skruvdragare som bidrar till smartare och mer ergonomiska arbetssätt i fabriken?
Vad du än värdesätter mest är det som erbjuds nu bara en hint om vad som komma skall i form av 5G.