26 mars 2024

4 min läsning

Sport

Stockholmslagen i Allsvenskan – Rivalitet som få

I storstäderna finns nästan alltid mer än ett lag som tävlar i landets högsta fotbollsdivision. Detta skapar en unik rivalitet och en fantastisk stämning både i staden och på arenorna under matchdagarna. I Stockholm är det inget undantag. AIK, Djurgårdens IF och Hammarby IF delar på den unika fotbollskulturen i vår huvudstad med en rivalitet som sträcker sig långt bortom fotbollsplanen. Derbymatcherna är några av Europas hetaste, mest intensiva och passionerade möten. Om du befinner dig i Stockholm, gå på ett derby.

Hammarbyspelare i förgrunden under ett spelavbrott 2019 på grund av bengaliska eldar.

Jesper Zerman/ Bildbyrån

Kort info om Stockholmslagen

AIK
Bildades:
1891.
Hemmaarena: Friends Arena.
Smeknamn: Gnaget.
Meriter: Tolv SM-guld och segrare i Svenska Cupen åtta gånger. Även med i Champions League 1999.
Område: Solna och Västerort.

Djurgårdens IF
Bildades:
1891.
Hemmaarena: Tele2 Arena (delad med Hammarby).
Smeknamn: Djurgår'n.
Meriter: Tolv SM-guld och segrare i Svenska Cupen fem gånger. Tog sig hela vägen till åttondelsfinal i Europa Conference League.
Område: Östermalm och den östra delen av Stockholm.

Hammarby IF:
Bildades:
1889.
Hemmaarena: Tele2 Arena (delad med Djurgården).
Smeknamn: Bajen.
Meriter: Allsvenska mästare 2001 och segrare i Svenska Cupen 2021. Kanske Sveriges starkaste supporterbas.
Område: Södermalm och den södra delen av Stockholm.

Om Stockholmsderbyn
Stockholmsderbyn är precis som det låter: derbymatcher mellan Stockholmslagen AIK, Djurgården och Hammarby. Dessa lag tävlar säsong efter säsong om att få kalla sig bäst i stan, både på planen och på läktaren. Vi får absolut inte glömma Brommapojkarna heller, även om deras derbymatcher inte är lika stora eller prestigefyllda.

Stockholmsderbyn är några av de få matcher i Sverige som kan få en hel stad att stanna upp. Rivaliteten och mötena på planen har format en unik dynamik inom svensk fotboll och supportermässigt har de satt Sverige på kartan i Europa. Stockholmsderbyn har alltid varit mer än bara fotboll; det är en tävling om prestige och status.

Rivaliteten

AIK vs. Djurgården
Kallat "Tvillingderbyt" då klubbarna grundades samtidigt och är en av de hetaste rivaliteterna i svensk fotboll, till och med i hela Skandinavien. Många matcher har varit avgörande för mästerskapsstriden och båda lagen är två av de mest framgångsrika i svensk fotbollshistoria. Dessutom har AIK och Djurgården deltagit i gruppspel i någon av UEFA:s stora tävlingar, vilket endast en handfull lag har gjort. Det är även en av de största matcherna på läktarna i norra Europa med över 30 000 åskådare nästan varje match och tifon i världsklass. Det första mötet spelades redan den 16:e juli 1899 och slutade med seger för AIK med 2-1."

Djurgården vs. Hammarby:
Ett klassiskt derby där det första mötet i seriesammanhang ägde rum redan 1920, och matchen slutade 1-1. Även detta möte genererar stor spänning och engagemang bland supportrarna, och det har ofta varit dramatik kring dessa matcher. Seriesegrar, nedflyttningar; Djurgården vs Hammarby är alltid spännande. På läktaren är det en publikfest och det är ofta fullsatt. Numera delar de på samma arena, Tele2, vilket har gett blandade känslor hos supportrarna.

Hammarby vs. AIK:
En av de absolut mest intensiva fotbollsmatcherna i Skandinavien, både på och utanför planen. Det är ofta väldigt känsloladdat och fansen tävlar om vilka som är Sveriges bästa supportrar; då båda klubbarna oftast är i topp när det gäller publiksiffror. Det första mötet spelades redan den 15:e juli 1919, en match som Hammarby vann med 2-0. När lagen möttes i guldstriden 2018 kom det 49 034 åskådare till matchen, vilket är det högsta publikantalet någonsin på ett Stockholmsderby.

Huliganismen
Likt många andra länder har huliganismen varit ett stort problem i Stockholm. AIK, Djurgården och Hammarby har alla olika firmor som har bidragit till spänningar, konfrontationer och förstörda matcher. Likt England var det som värst på 80-talet, men vi ser fortfarande problem idag. Dock inte så mycket under matcherna utan mer före och efter dem, vilket gör att derbyn är mycket mer familjevänliga idag än för 30-40 år sedan.

Tack vare att klubbarna har etablerat ett bättre samarbete med polisen och att straffen har blivit hårdare, har våldet på matcherna minskat avsevärt. Dessutom sker nu en nära dialog mellan klubbarna och deras supportrar för att främja ett positivt stöd. Allt detta har gett resultat, men vi ser fortfarande att Stockholmsderbyna ibland kokar över och leder till incidenter.

Slutligen
Rivaliteten mellan Stockholmslagen är en väsentlig del av svensk fotbollshistoria och ger upphov till några av de mest minnesvärda ögonblicken i Allsvenskan. Supportrarna, kända för sitt starka engagemang och lojalitet, bidrar till att göra varje möte till en speciell händelse. Det är en folkfest, där prestigen att vara bäst i stan har skapat minnesvärda ögonblick både på läktaren och på planen.

Fler artiklar i samma ämne: