12 september 2024

3 min läsning

Sport

Staffan Kronwall om SHL 24/25: Förväntningarna är högre än någonsin

SHL-säsongen 2024/25 står för dörren och förväntningarna är högre än någonsin. TV4:s hockeyexpert Staffan Kronwall delar med sig av sina tankar om vad vi kan se fram emot, vilka lag som kan överraska, och vilka som kan få kämpa i kvalet. Dessutom ger han sina tips på skyttekung, assistkung och mest omtalade spelare.

Hockeyexperten Staffan Kronwall är en av expertkommentatorerna på TV4 i samband med SHL under säsongen.

TV4

Vad kan vi se fram emot under SHL-säsongen 24/25?
Känslan är att förväntningarna höjs för varje år, både från media och supportrar. I år har vi mycket att se fram emot. En av Sveriges mest anrika klubbar, Brynäs, är tillbaka i SHL efter en kort period i Hockeyallsvenskan. Att de dessutom har lyckats signa hemvändaren och storstjärnan Jakob Silfverberg kommer att dra många åskådare till arenorna runt om i Sverige. Skellefteå AIK ser starka ut på pappret med en i stort sett intakt trupp från förra säsongen, men ett SM-guld kan ofta följas av en baksmälla. Rögle kommer från ett turbulent år med en nästan osannolik avslutning som nästan ledde till SM-guld. Leon Bristedt, Dennis Rasmussen, Oskar Steen, Jacob Peterson och Christian Djoos är några av stjärnvärvningarna som är tillbaka i Sverige och gör att förväntningarna stiger ytterligare. Kort sagt, det finns mycket att diskutera och se fram emot denna säsong.

Årets överraskning
Kanske inte en överraskning, men efter flera år av identitetssökande verkar något ha hänt med Linköping förra säsongen. Jag ser ingen anledning till att de inte kan upprepa eller till och med förbättra sin sjätteplats från grundserien ifjol. Den stora frågan är hur de klarar sig utan SHL:s MVP från förra säsongen, Marcus Högberg. I övrigt har de byggt ett lag med mycket karaktär och kryddat det med skicklighet och finess. Balansen mellan backar och forwards känns bra, och de har värvat spelare som nyligen har levererat i ligan.

Vilka möts i finalen?
Jag ser åtta lag som kan vinna SHL denna säsong. Så tight är det faktiskt. Mycket beror på hur man får ihop gruppen och får alla att köpa in på sina roller och ta stolthet i dem. Formtoppar, skador på nyckelspelare och andra faktorer spelar också en stor roll. Jag förutspår att Färjestad kommer att möta Frölunda i en SM-final. Det är svårt att inte nämna fjolårsvinnarna Skellefteå AIK med tanke på deras starka trupp, men alla vet hur svårt det är att vinna back-to-back guld.

Vilka får kvala?
Det är lika svårt att förutspå som att spekulera i guldkandidater. Men jag är övertygad om att det finns en tydlig skillnad mellan topp 8 och botten 6. Jag kan argumentera både för och emot alla sex lag om varför just de hamnar i kval, men jag gissar att Modo kommer att kvala mot Brynäs. Båda lagen har en obalans mellan backar och forwards. Om man ska vara i obalans föredrar jag att man är starkare bakifrån, vilket jag inte tycker att något av dessa lag är. Frågor som om Lassi Lehtinen kan upprepa fjolårssuccén och hur snabbt Erik Källgren anpassar sig till SHL är viktiga att ställa. Det finns fler lag som också riskerar negativt kvalspel. Brynäs är en nykomling, även om de inte är en “vanlig” sådan, så måste man vara ödmjuk inför uppgiften. Modo går in på sitt andra år i SHL. Det kommer att bli en jämn kamp där inget lag kommer att vara avhängt likt IK Oskarshamn ifjol.

Skyttekung
Max Veronneau, Leksand

Assistkung
Joel Persson, Växjö

Mest utvisade
Petter Granberg, Växjö

Mest omtalade
Jakob Silfverberg, Brynäs

TV4 har rättigheterna till SHL, men för att se alla matcher i ligan behöver du TV4 Play med premiumsport. Enstaka matcher sänds på TV4. Här hittar du Telias tv-paket med rättigheterna till SHL. Här hittar du en översikt över spelschemat för säsongen 2024/2025.

Fler artiklar i samma ämne: