Premier Leagues historia: Från bäst i England till bäst i Europa
Premier League, Englands högsta fotbollsdivision, grundades 1992 och har sedan dess utvecklats till inte bara den mest prestigefyllda och underhållande ligan i världen, utan även den bästa. Ligan bär redan på en ikonisk historia och har en av de ljusaste framtidsutsikterna av alla ligor i Europa. Fans från hela världen följer passionerat sina favoritlag. Även vi på Telia.
Carl Recine/Reuters/Ritzau Scanpix
Hur det börja
Säsongen 1992/93 sparkade FA Premier League igång för första gången. Ligan som tidigare kallats för Division One i The Football League, var den nya satsningen på engelsk fotboll och som skulle generera mer pengar för klubbarna och spelarna.
Den nybildade högsta divisionen skulle bli kommersiellt oberoende från fotbollsförbunden FA och The Football League, vilket gav Premier League licens att förhandla om sina tv-sändningar och sponsoravtal. Detta skulle generera betydligt mer klirr i kassan, vilket var högst nödvändigt då Premier League hade hamnat en bra bit efter både Serie A och La Liga och hade svårt att locka de största talangerna till ligan
Hur det gick sen
Efter att ligan blev FA Premier League och lyckades frigöra sig från den 104-åriga The Football League för att bli en ensam division var det också dags för matcherna att börja spelas. Den första matchen spelades mellan Sheffield United och Manchester United, en match som slutade 2-1 till Sheffield och där det första målet i ligans historia gjordes av Sheffields Brian Deane. Mäktigt.
Trots namnbytet och andra förändringar ändrades inte tävlingsformatet. Det var fortfarande 22 lag som tävlade om att vinna titeln eller undvika nedflyttning. The Football League fungerar idag som andra, tredje och fjärde divisionen i England, ett fint sätt att förklara vart lagen som kommer sist och åker ur Premier League hamnar.
Första mästarna
Det kommer nog knappast som en överraskning för de flesta med lite kunskap om engelsk fotboll när vi påpekar att Manchester United, med Sir Alex Ferguson vid rodret, tog hem den första Premier League titeln 1992/93. På något sätt skulle det inte kännas rätt annars, så här i efterhand. I truppen det året hittar vi klassiska namn som Peter Schmeichel, Eric Cantona och de då tonåringarna David Beckham, Ryan Giggs och Paul Scholes.
Kärt barn har många namn
Ja, så är det även med en fotbollsliga. Sedan 2016 kallar vi Englands högsta division kort och gott för 'The Premier League'. Men vi har sett hur namnet ändrats, främst på grund av sponsorer. FA Premier League, som det först kallades, slopades 2007 och Barclays kom, såg och segrade. 'Barclays Premier League' fick vi stå ut med som namn för ligan ända tills säsongen 2015/16 avslutades. Det var också den sista säsongen med en huvudsponsor för Premier League
Europeisk framgång
Historiskt sett har det varit utmanande för engelska lag att göra avtryck i Champions League och Europa League, där italienska och särskilt spanska lag har dominerat. Manchester United vann 1999 i den historiska vändningen mot Bayern München och Liverpool vann kanske tidernas bästa final när de vände ett underläge med 0-3 mot Milan till vinst. United tog hem titeln igen 2008, och Chelsea gjorde det för första gången 2012.
Inte jättemycket att hänga i granen, men 2018 skedde en förändring. Liverpool nådde som det första engelska laget finalen på sex år. Visserligen förlorade de mot Real Madrid, men sedan dess har vi sett engelska lag i finalen varje år, förutom 2020. Liverpool vann 2019, Chelsea 2021, och Manchester City är nu regerande mästare.
Fansen och de klassiska arenorna
Det var inte bara på planen det skakade för de engelska klubbarna innan Premier League blev det vi alla känner till och älskar idag. Huliganismen nådde sin kulmen under 80- och 90-talet, och arenorna var långt ifrån idealiska. Dåligt skick och överfullhet ledde till flera tragedier – inte minst Hillsborough-katastrofen 1989 där nästan hundra Liverpool-supportrar förlorade sina liv.
I takt med Premier Leagues framväxt och ekonomiska tillväxt såg vi också investeringar för att både eliminera huliganismen och förbättra arenorna. Många åtgärder vidtogs på relativt kort tid, och idag upplever vi en arenastämning där fokus ligger på högljudda, passionerade fans som skapar en magisk atmosfär. Arenorna håller en betydligt högre standard idag än för 30 år sedan.
Internationellt inflytande.
Engelsk fotboll har alltid haft en rik historia och kallats fotbollens hemland. Även om det fanns många som följde ligan innan den blev Premier League går dagens glamorösa globala exponering inte att jämföra med Division One för över 30 år sedan. Idag har ligan den största globala fanbasen, och världens bästa spelare lockas av att delta i Premier League.
Ligan har förvandlat sig till en fotbollsjätte som sträcker sig långt bortom Europas gränser och har dessutom lyft den engelska fotbollen till nya internationella höjder, vilket tydligt märks genom imponerande resultat i de senaste mästerskapen för Englands landslag.
Hur det går idag
Premier League är idag kultförklarat. Det är den bästa ligan som lockar de bästa spelarna och tränarna. Den är känd över hela världen, och alla längtar tills helgen då matcherna spelas. Tv-avtalen genererar otroliga summor för klubbarna och satsningen som inleddes i början på 90-talet har mer än väl betalat sig, inte minst resultatmässigt. Engelsk fotboll har tagit sig till en ny nivå och vi ser världsspelare efter världsspelare komma fram ur de engelska talangfabrikerna eller bli inköpta till ligan.
I en tid då ligor från Saudiarabien och Qatar hotar med ekonomiska muskler som aldrig förr, är Premier Leagues framgångar viktigare än någonsin. Dragningskraften är fortfarande så pass stor att fler väljer spel i Premier League än att flytta för hisnande summor till en mindre liga.
Och för att inte lura någon. Idag består Premier League endast av 20 lag och inte 22. Säsongen 1994/95 åkte hela fyra lag ur och bara två blev uppflyttade.