TikTok - en guide för föräldrar
Memes, dans och humor. TikTok är många barns och ungdomars favoritapp, och de kan tillbringa timmar med att kolla på videor på plattformen. Men är TikTok bra för barn? Vi har samlat de bästa tipsen och infon om TikTok för dig som förälder.
Tröskeln för att börja använda TikTok är låg, och kanske är det därför som appen har en miljard (!) månatliga användare. Du behöver varken ha vänner eller följare – inte ens ett konto behövs för den som vill titta på andras innehåll. Allt du behöver göra är att sätta igång appen, och filmerna börja spela automatiskt.
Det är då den beryktade algoritmen börjar jobba, med syftet att ge dig innehåll som du gillar – för att du ska stanna och komma tillbaka. Allt registreras och ju mer du använder TikTok, desto mer lär den sig vad vill se mer av. Åldersgränsen för TikTok är 13 år.
Vilka faror finns det på TikTok?
Precis som på andra sociala plattformar finns det några risker att ha i åtanke. Exempelvis:
Mobbning och hot.
Att barnen kontaktas av vuxna som utger sig för att vara barn.
Att barnen uppmanas att filma sig själva när de gör riskfyllda eller utmanande saker.
Fake news och konspirationsteorier. Precis som andra sociala plattformar har inte TikTok någon ansvarig utgivare, vilket leder till att de kan vara en bärare av desinformation.
Nätfiske. Bedragare som skickar ut länkar med målet att komma över privata uppgifter.
Vilka rekommendationer finns för TikTok?
Statens medieråd rekommenderar föräldrar att prata med sina barn om säkerhetsaspekterna kring TikTok. Som hur man kan bemöta näthat och att deras videos kan spridas på andra sociala plattformar utan deras vetskap. Förklara gärna för ditt barn att hen ska berätta för dig om de ser något otäckt innehåll, får taskiga kommentarer eller blir kontaktade av okända människor.
Så minimerar du riskerna på TikTok - fyra konkreta tips
Det finns en rad saker som du som förälder kan göra för att skapa en säkrare miljö för ditt barn på TikTok. Det handlar framför allt om att välja rätt inställningar i appen och vara observant på vilken information som ditt barn delar med sig av.
1. Gör TikTok-kontot privat. Då måste alla som vi följa ditt barn bli godkända av kontoinnehavaren, vilket betyder att ditt barn själv väljer vem som kan se och interagera med innehållet. Gå in i inställningarna, som du hittar genom att klicka på “Profil” nere till höger och därefter på de tre strecken uppe till höger. Sista steget är att klicka på ”Sekretess” där du enkelt kan aktivera ”Privat konto”.
2. Bli osynlig på TikTok. Standardinställningen när du skapar ett nytt konto är att TikTok kan exponera innehåll för personer du inte känner, exempelvis på ”För dig”-sidan. Om du vill förhindra detta kan du stänga av alternativet ”Föreslå ditt konto till andra” under ”Sekretess”. På så sätt kommer kontot varken att rekommenderas till andra användare eller hittas via sökmotorer.
3. Blocka interaktioner från okända på TikTok. Om du vill försäkra dig om att inte okända användare interagerar med ditt barn på TikTok går du återigen till ”Sekretess” i inställningarna och scrollar ner till rubriken ”Säkerhet”. Där finns det en rad inställningar som du kan ändra för att begränsa hur andra kan interagera med ditt barn, exempelvis under ”Kommentarer”, ”Lista med följare” och ”Gillade videor”. Du kan även ta bort möjligheten för andra användare att ladda ner barnets videos under ”Nedladdningar”.
4. Styr ditt barns TikTok-konto – från din telefon. Det mesta av ovan kan du även göra om du aktiverar funktionen ”Föräldrakontroll” under inställningarna. Då kan du anpassa inställningarna via ditt eget konto. Exempelvis kan du begränsa ditt barns skärmtid och innehåll samt styra sekretessinställningarna. Om du inte redan har ett eget TikTok-konto är första steget att skapa ett sådant. Det gör du enkelt genom att ladda ned appen till din mobil och registrera ett nytt konto. Om du inte längre vill kunna styra barnets inställningar via din telefon är det enkelt att ta bort länkningen när du vill.
Bonustips: Begränsa skärmtiden. En av TikToks superstyrkor är att deras algoritm pricksäkert hittar innehåll som du gillar, baserat på vad du har tittat på tidigare och hur du har interagerat med innehållet. Eftersom det i princip finns oändligt med videos på TikTok tenderar skärmtiden att springa iväg. Vill du begränsa den går det enkelt genom att genom att klicka på ”Digital hälsa” under inställningarna.