29 februari 2024

5 min läsning

Livsstil

Spelguide: Roblox – allt du behöver veta som förälder

Vad är egentligen Roblox och kan jag låta mitt barn spela det utan att vara orolig? Här berättar vi det viktigaste som du behöver veta som förälder om den populära spelplattformen.

Avatarer från spelplattformen Roblox.

Bild: Roblox

Roblox, ett av världens mest populära spel, är egentligen en slags spelplattform med mer än 150 miljoner användare. Precis som i de sociala mediekanalerna Facebook och Instagram, eller videoklippskanalen Youtube, så är det användarna själva som genererar innehållet. I det här fallet handlar det om spel. Det gör också innehållet aningen oberäkneligt. Roblox har ingen specifik åldersgräns men rekommendationen är "I vuxet sällskap" (PEGI). På AppStore listas spelet som lämpligt från 12 år.

På Roblox plattform ska det vara enkelt för användarna att skapa egna världar och minispel som andra kan spela med sina personligt utformade spelprofiler. Måns Jonasson, internetexpert på Internetstiftelsen, är positiv till hur Roblox inte bara är ett socialt onlinespel för barn, utan också kan bli ett första steg för barn som är intresserade av att lära sig programmera.

– Man måste lära sig programmera lite grann, men det är en relativt låg tröskel. I Roblox går du sömlöst mellan att konsumera och skapa, vilket är egentligen hela megatrenden med internet, att trösklarna är låga mellan att vara producent och konsument, säger han.

Egen valuta i spelen

I Roblox finns också ett eget betalningssystem och du kan köpa valutan robux för riktiga pengar. En robux kostar ungefär 14 öre och det är stor skillnad på vad sakerna i de olika spelen kostar. Vissa prylar kostar bara några kronor, medan andra kostar flera tusen. För föräldrar kan det vara svårt att förstå hur viktigt ett barn kan känna att det är att köpa ett visst klädesplagg till sin Robloxavatar och betala riktiga pengar för dessa, kommenterar Måns Jonasson.

– Här finns en typisk generationsklyfta. I vår undersökning ”Svenskarna och Internet” märker vi hur de unga upplever att saker i den virtuella världen kan vara lika viktiga som i den fysiska världen, samtidigt som det för en vuxen framstår som meningslöst och rent löjeväckande att betala för något du bara har i den digitala världen. Mitt föräldraråd är att oavsett om pengarna ska användas till godis, kläder eller virtuella ting, lär barnen pengars värde men tänk också att det kanske inte är så stor skillnad på en godisbit och ett Robloxskin.

Att det går att tjäna pengar på att göra spel i Roblox och sälja saker i dem, är också en drivkraft för många barn att försöka skapa egna spel, menar Måns Jonasson.

– Även om det relativt få som tjänar några pengar på det. Men det finns ju kreatörer som samtidigt är väldigt framgångsrika i Roblox.

Både bra och dåligt innehåll

Precis som på Youtube finns både barnvänligt innehåll och spel som inte lämpar sig för yngre. Under de drygt 15 år som spelplattformen funnits har Roblox haft problem både med olämpligt innehåll och med grooming, att spelare blivit utsatta för sexuella närmanden. Måns Jonasson anser att det viktigaste är att ha en dialog med barnet om spelet och att själv som vuxen sätta dig in i vilka spel barnet gillar att spela.

– Precis som med alla barnens intressen måste man engagera sig på riktigt. På samma sätt som du kan vara en fotbollsmorsa eller -farsa behöver vi också engagera oss i barnens spelande. Vill du få en bättre inblick finns inget annat sätt, säger han.

Samtidigt har Roblox utvecklats för att bättre kunna hantera mindre bra innehåll och lyfta fram de spel som är bra, lägger han till.

Engagemang viktigare än filter

För föräldrar som inte vill att deras barn ska prata med vem som helst går det också att stänga av chatfunktionen i spelet och i inställningarna går det att förhindra att barnen gör bytesaffärer med andra. Måns Jonasson varnar dock för att det finns en övertro på att filter kan skydda från trista upplevelser.

– Är man orolig för att barnen ska komma i kontakt med hemska personer, finns inget bra sätt förutom att ha en öppen dialog. Vi behöver rusta våra barn och hantera när det dyker upp hemska saker på nätet, för det kommer de att möta.

Vad är det för åldersgräns på Roblox?

PEGI (en åldersmärkning för spel) rekommenderar vuxet sällskap. AppStore rekommenderar 12+ för appen, och Google Play listar Roblox som lämpligt för tonåringar.

Föräldrakontroll i Roblox – så gör du

Logga in på Robloxkontot och klicka på de tre punkterna i det högra, nedre hörnet av skärmen. Där går du in i inställningar, Settings.

Öppna menyn Parental controls och välj om du vill ha en särskild pinkod för att förändra inställningarna och om kontot bara ska ha tillgång till material som Roblox bedömer som mer lämpligt för alla åldrar.

Under menyn Privacy i inställningar kan du styra chattfunktionen, det vill säga vem ditt barn kan kontakta, vem som kan kontakta ditt barn (till exempel vänner, ingen alls, eller vem som helst i spelet) och om ditt barn ska kunna idka byteshandel med andra.

Spärra köp i Roblox

Om mobilen eller surfplattan som barnet spelar Roblox på är kopplat till en betalningsfunktion så det kan vara en god idé att spärra för köp i inställningar för enheten, eller se till att det krävs lösenord.

För Apple-mobiler med iOS: Läs mer om att
spärra köp i appar.

För mobiler med Android (t.ex. Samsung eller Sony):
Spärra köp i appar.

Fler artiklar i samma ämne: