05 januari 2024

4 min läsning

Livsstil

Så pratar du med barnen om livet på nätet

För de flesta är det bara en tidsfråga innan barnen börjar leva ett självständigt liv på nätet, något som kan väcka viss oro hos många föräldrar. Hur pratar man bäst med ungarna om nätet? Bris-kuratorn Malin Berggren Griffiths ger råd.

Malin Berggren, kurator på Bris.

Foto: Hamid Ershad Sarabi

Nätet är en självklar del av barnens liv – men det är inte alltid självklart för oss som föräldrar hur vi ska prata med barnen om nätets möjligheter och risker. Hur tar man upp ämnen som kan vara känsliga eller otäcka? Vad gör man om barnet råkar illa ut? Och inte minst, hur gamla behöver barnen vara innan man kan börja diskutera tillvaron på nätet?

Video: Se intervjun med Malin Berggren-Griffiths

– Jag skulle säga att så fort du har ett barn som har ett liv på nätet, oavsett ålder, så är det läge att engagera sig och vara intresserad, säger Malin Berggren Griffiths, kurator på Bris.
– På samma sätt som du engagerar dig i vad ditt barn gör på fritiden eller på fotbollsträningen så behöver du engagera dig i hur barnet har det på nätet.

Relationer och sociala medier

I rollen som kurator är Malin en av de som svarar i BRIS stödtelefon och pratar med barn och unga om små och stora problem eller funderingar. Upplevelser på nätet är ett återkommande ämne, och det kan handla om stort som smått.

– Det handlar ofta om saker som har med deras relationer att göra, säger Malin. Det kan handla om hur man har det på sina sociala medier och hur det påverkar ens mående. Ibland kan det handla om barn som har skickat till en början frivilliga nakenbilder, alltså ”nudes”, till främlingar eller någon man känner och sen hamnat i någon utpressningssituation där de känner sig jättelåsta och inte vet hur de ska ta sig ur situationen.

När man börjar lista de problem som kan uppstå är det lätt att känna att nätet är en farlig plats, men så är det ju faktiskt inte, påminner Malin.

– Barn pratar om nätet på en massa andra sätt också, och oftast har de det ju bra och är trygga på nätet. Det känns som ett viktigt tillägg.

Undvik "det stora snacket"

Det viktigaste när man som förälder pratar med sina barn om bra och dåliga saker på nätet, menar Malin, är att ge det tid och ta det successivt.

– Det är bra att försöka undvika att tänka att man ska ha ”det stora snacket”. Det blir ganska laddat och kan bli stelt och pinsamt för båda parterna. Försök att tänka mer att man ska ha en löpande dialog med sitt barn över tid. Prata om gränser, egna och andras, introducera samtyckesbegreppet och försök ta exempel, kanske nåt som har hänt på tv eller i ens vardag.

Att på så sätt försöka bygga ett grundförtroende och göra samtal om nätet till en del av vardagen kan underlätta mycket om barnet någon gång skulle råka illa ut online. I en sådan situation är Malins viktigaste tips att försöka behålla lugnet.

Stötta och beröm

– De allra flesta barn gör så mycket de bara kan för att inte göra sina föräldrar oroliga, arga, ledsna eller besvikna. Försök att sitta i båten även om det väcker starka känslor hos dig, och påminn dig om att det faktiskt handlar om ditt barn. Ge plats och ställ frågor istället för att tala om, stötta och beröm att barnet gör rätt som berättar. Skäll absolut inte på ett barn som varit utsatt för något, det är aldrig ett barns fel att den har blivit utsatt för någonting jobbigt.

– Det man som förälder inte kan påtala nog, det är att jag finns alltid här oavsett vad som har hänt, avslutar Malin.


Som förälder kan det vara bra att veta att BRIS inte enbart erbjuder stöd till barn och unga. Föräldrar och andra vuxna som känner sig vilsna eller har funderingar i frågor som rör barnen kan ringa till BRIS vuxentelefon om barn på 077-150 50 50.

Fler artiklar i samma ämne: