Expertens 5 råd om barn och spel
Konflikter om speltid och diskussioner om vad barn ska få – och inte få – göra på nätet är något de flesta föräldrar hamnat i. Hur vet man om ett spel är lämpligt, och ska man låta barnen spela online trots att det förekommer mobbning och kränkningar?
Anna-Carin Wettefors är sakkunnig på stiftelsen Friends och jobbar bland annat med frågor som rör barn och gaming. – Jag tror att vi behöver tänka på gaming på samma sätt som vi tänker på andra intressen. Vissa barn gillar handboll, vissa gillar att titta på film och vissa gillar att spela. Vi vuxna har en tendens att fokusera på just speltiden, men istället tror jag vi måste prata med barn om vad de gör när de är på nätet.
Video: Anna-Carin svarar på frågor om gaming
Att fråga om gaming bygger förtroende
Att vara nyfiken är ett bra sätt att förstå vad som motiverar barnet när det gäller tv-spel och dataspel, menar Anna-Carin Wettefors. – Ställ frågor och visa intresse för ditt barns spelande. Då bygger du samtidigt ett förtroende med barnet kring gejmandet. Att prata med sitt barn om olika spel är också ett sätt att ta reda på om de är lämpliga. – Om du är osäker på om ett spel är lämpligt för ditt barn, fråga varför hen vill spela just det spelet. Vad det är som är roligt? Vad det är som lockar? Sen kan du söka information om spelet också. Prata med andra föräldrar eller fråga ditt barns skola. På så sätt får du en samlad bild.
Lär barn vad de ska göra om jargongen blir tuff
Om man ska låta barn spela online är en annan vanlig fråga bland föräldrar. Anna-Carin Wettefors menar att man inte kan blunda för att det är tuff jargong i vissa spelchattar. – Men det kan vara tufft på andra ställen också: i omklädningsrum, på träningen och på skolgården. Vi förbjuder inte våra barn att vara där. Vi behöver prata med våra barn om hur de ska göra när de får taskiga kommentarer på nätet.
Vad är ett bra sätt att hantera mobbning och kränkningar i exempelvis en chatt?
– Om ditt barn blir utsatt eller ser andra bli utsatta är det viktigt att hen inte skriver taskiga saker tillbaka. Då blir det lätt en snöbollseffekt. Ett sätt att reagera kan vara att skriva: ”Sluta, jag vill inte att ni skriver såna här saker”. Eller att gå ifrån och berätta för dig som vuxen. Då är det viktigt att du redan har skapat ett förtroende med ditt barn, så att hen vågar säga till när något händer.
Listan: Expertens 5 råd till föräldrar om gaming
Se på att gejma som på vilket annat intresse som helst. Var nyfiken, ställ frågor och visa engagemang.
Istället för att hamna i konflikter om hur mycket speltid barnet ska ha, prata om vad barnet gör i spelen och på nätet.
Skapa dig en bra bild av de spel ditt barn spelar för att avgöra om de är lämpliga.
Var medveten om att det kan vara tufft i vissa chattar, men hantera det på samma sätt som ni hanterar andra miljöer där det kan vara hårt klimat. Prata om hur barnet ska reagera om något händer.
Uppmuntra ditt barn att säga ifrån om jargongen online blir kränkande, men att inte skriva taskiga saker tillbaka. Försök skapa förtroende så att barnet kommer till dig om något händer.