Så påverkas du när vi avvecklar 3G- och 2G-näten
Samtidigt som vi uppgraderar mobilnätet i Sverige genom att bygga ut 5G och modernisera 4G-nätet så påbörjar vi avvecklingen av de gamla 3G- och 2G-näten. Läs mer om varför, hur det kommer att påverka dig och vilka åtgärder du eventuellt behöver vidta.
Varför avvecklas 3G- och 2G-näten?
All teknik behöver förr eller senare ersättas med nyare och bättre teknik. När det gäller 2G och 3G finns det flera orsaker till varför avvecklingen sker:
Snabbare och stabilare uppkoppling: 5G och moderniserad 4G erbjuder högre hastigheter och stabilare uppkoppling än 3G och 2G. De nya näten är också säkrare och mer robusta.
Frekvensutrymme: För att kunna erbjuda nya tjänster över 5G och 4G behöver vi mer frekvensutrymme. Nedsläckningen av 3G och 2G frigör detta utrymme.
Energieffektivitet: De nya näten är upp till fem gånger mer energieffektiva än de äldre, vilket bidrar till ett mer klimatsmart samhälle.
Minskad efterfrågan: Efterfrågan på 3G- och 2G-teknik minskar i takt med att företag och konsumenter använder 4G i allt högre grad. Tillverkarna av nätverksteknik har redan slutat stödja 3G och 2G, vilket gör att sådan utrustning blir svår att få tag på i framtiden.
När avvecklas 3G och 2G-näten?
Avvecklingen av 3G-nätet pågår just nu och nätet kommer att vara helt nedsläckt i slutet av 2025.
När det gäller 2G-nätet har vi beslutat att skjuta upp stängningen till slutet av 2027. Detta för att göra övergången till 4G och 5G så smidig som möjligt för så många som möjligt, då 2G-nätet är det gamla nät som flest saker (t.ex. larm eller bilar) är uppkopplade mot.
Vad innebär avvecklingen av 3G och 2G för dig?
Övergången till 5G och moderniserad 4G innebär framför allt ett antal fördelar för dig som konsument. Modernare teknik innebär kort och gott snabbare och stabilare uppkoppling. Det ger till exempel bättre samtalskvalitet, bättre streaming utan avbrott och lagg, och bättre förutsättningar för smarta hemma-lösningar och onlinespel. För företagen skapar snabbare och stabilare uppkoppling nya möjligheter till effektivisering och innovation.
Vad behöver du göra för att fortsätta ringa och surfa när 3G och 2G avvecklas?
Hur mycket du kommer att påverkas när 3G och 2G släcks ned beror i hög grad på hur vilken sorts utrustning du använder:
Modernare utrustning
Om du använder en modern mobiltelefon eller trådlös router behöver du bara kontrollera att din utrustning är inställd på att använda 4G-nätet eller högre. Detta gör du enkelt under inställningarna på din enhet.
iOS: Gå till Inställningar > Mobilnät > Alternativ för mobildata > Röst och data. Ställ in 4G eller högre och aktivera VoLTE för bättre samtalskvalitet.
Android: Gå till Inställningar > Wifi och nätverk > SIM och nätverk > Nätverkstyp. Ställ in 4G eller högre. (Notera att menyvalen kan skilja sig mellan olika mobiltillverkare.)
Exakta menyval kan skilja sig mellan olika modeller. Om du är osäker, kolla manualen för din mobil eller se våra mobilguider.
Äldre mobiler
Om du har en äldre mobil som inte kan kommunicera med högre nät än 2G eller 2G/3G, behöver du byta till en modernare mobil. När 2G-nätet släcks i slutet av 2027 kommer dessa mobiler inte att kunna användas alls.
Uppkopplade prylar
Om du använder annan uppkopplad utrustning med simkort som endast kommunicerar via 3G, behöver du byta ut denna mot utrustning som kan kommunicera via 4G. Det kan till exempel röra sig om äldre routrar för mobilt bredband, bredbandsrepeatrar, hemlarm med simkort, fjärrstyrda luftvärmepumpar och robotgräsklippare. Om din utrustning kommunicerar via 2G i Telias nät kan du använda den till slutet av 2027, då 2G släcks för gott.
Sammanfattning
Avvecklingen av 3G- och 2G-näten är en naturlig del av utvecklingen mot snabbare, stabilare och mer energieffektiva mobilnät. För de flesta konsumenter innebär det förbättrad uppkoppling och bättre tjänster. Se till att din utrustning är kompatibel med 4G eller högre för att undvika avbrott i dina mobila tjänster. Om du använder uppkopplade prylar av olika slag rekommenderar vi att du i god tid kontrollerar om de behöver bytas ut.
I slutet av 2025 kommer 3G-nätet vara helt avvecklat. 2G-nätet stängs ner 2027.
I princip alla mobiler som tillverkats de senaste åren har 4G-kapacitet. Telias butiker och telia.se säljer i dag enbart mobiler som har stöd för 4G och 5G.
En enkel tumregel är att äldre mobiltelefoner med vanliga fysiska knappar (istället för pekskärm) bara stödjer 2G eller 2G/3G. Det finns även äldre smartphones som endast stödjer 3G, som till exempel iPhone 4 och äldre, eller Samsung Galaxy S2 och S3. Doro-mobiler upp till modell 7030 stödjer endast 3G, men senare modeller med fysiska knappar som Doro 7031, 731X och 7001H stödjer 4G.
Några tips om hur du kan kontrollera om din mobil stödjer 4G:
Bästa sättet: Gå in i mobilens inställningar och kontrollera alternativen under ”Mobilnät” eller ”Datakommunikation”. Om du hittar alternativ för tal och data i 4G/5G så bör du välja det. Saknas ett 4G-alternativ så är din telefon för gammal.
Om du har kvar instruktionsboken för din telefon kan du kontrollera den för att se vilka nät din mobil stödjer. Sök efter 4G eller LTE.
Kontrollera indikatorn för uppkoppling på skärmen på din mobil. Där anges oftast vilket nät mobilen är uppkopplad mot. Om indikatorn visar 4G eller VoLTE så har din mobil stöd för 4G. Om det står 2G, 3G eller E (Edge) tyder det på att mobilen inte stödjer 4G, men det kan också bero på att du befinner dig på en plats med dålig täckning.
Trygghetstelefoner och trygghetslarm hanteras i allmänhet via kommunerna. Telefoner och trygghetslarm med talkommunikation kommer fortsatt att fungera över 2G, så länge det finns 2G-täckning på platsen. Kontakta din kommun angående deras planer på att modernisera trygghetstelefoner och larm.
Om du har mobilt bredband som ersättning för det gamla kopparnätet så har du förmodligen redan 4G, och kommer därmed inte att märka att vi avvecklar 3G-nätet.
Om du har äldre utrustning som klarar 2G så kommer du att kunna använda denna för röstsamtal fram till utgången av 2027 givet att det finns mobiltäckning där du bor.
De flesta mobiler (och andra enheter) som fungerar i 3G-nätet fungerar också i 2G-nätet. Om din mobil av någon anledning saknar stöd för 2G (och inte heller kan kommunicera via 4G eller 5G) så kommer du inte längre att kunna använda den i Telias mobilnät efter 2025 då 3G-nätet kommer att vara helt avvecklat.
Om din mobil har stöd för 2G kommer du att kunna använda den för röstsamtal tills 2G-nätet släcks ned i slutet av 2027.