Ändra frekvensband på router

Din router skickar normalt sett ut två signaler/wifi-nätverk, ett på 2,4 GHz och ett på 5 GHz. Om du vill att dina enheter automatiskt ska kopplas över på det som fungerar bäst behöver du slå på funktionen band steering. Då får du istället ett nätverk som består av både 2,4 GHz och 5 GHz.

Slå på band steering

Denna guide gäller för routrarna: TG799 Xtream-router och Sagemcom F@st 5370e-router. På F1-routern så sköter routern funktionen på egen hand.

URL för inloggning på router.

Öppna en webbläsare

Skriv in 192.168.1.1 i adressfältet och logga in med dina användaruppgifter.

Om det inte skulle fungera kan du testa att skriva in 192.168.1.254 istället.

Baksidan av en routern.

Logga in på router

1. Ange Administrator, med stort A, som användarnamn. Om det inte fungerar skriver du in Admin istället.

2. Fyll i din access key som lösenord och klicka på Sign in.

Du hittar vanligtvis din access key på baksidan eller undersidan av din router.

En laptop med uppfälld skärm.

Slå på eller stäng av band steering

Sagemcom F@st 5370e-router

1. klicka på Wi-Fi.

2. Välj Band steering eller Band steering Enabled och markera ON eller OFF, beroende på om du vill slå på eller av den.

TG799 Xtream-router

1. Klicka på Advanced interface, välj Wireless och markera ditt nätverk i spalten på vänster sida.

2. Välj Band steering eller Band steering Enabled och markera ON eller OFF, beroende på om du vill slå på eller av den.

Fler tips

Pausa band steering tillfälligt

Har du nyligen bytt router och upplever problem med att koppla upp vissa enheter? Då kan det hjälpa att pausa band steeringen och koppla upp enheten direkt mot 2.4 GHz-frekvensen.

1. Öppna appen Telia Smart Control.

2. Klicka på Wifi-inställningar.

3. Klicka på Avancerade inställningar.

4. Välj Pausa wifi temporärt.

5G-bandet pausas nu under 15 minuter vilket oftast räcker för att du ska kunna ansluta dina äldre enheter mot 2.4 GHz-frekvensen. Efter 15 minuter kommer din router återgå till det normala och leverera trafik i både den lägre och högre frekvensen.

Har du problem med ditt wifi?

Vi ger tips på var du ska placera din router för att förbättra ditt wifi i hemmet.