Programmera med barnen

Idag har de flesta barn bra koll på appar, surfplattor och mobiltelefoner – antagligen bättre än du själv. Vi ger dig tips på gratisverktyg som gör det enkelt att komma igång – för att förstå vad ditt barn gör.

Samhället och arbetslivet förändras snabbt av digitaliseringens framfart, och idag har många skolor programmering på schemat. Programmering är ett viktigt inslag som används inom matematik och teknik men även andra ämnen.

– Programmering kan låta lite torrt, så ett bra angreppssätt är att tänka att barnen ska få göra egna spel, vilket de flesta tycker är jätteroligt. Då lär de sig att programmera på köpet, säger Måns Jonasson, digital strateg, som ligger bakom kurserna på Internetstiftelsen.

Han tycker inte att man ska vara rädd för att barn tillbringar mycket tid framför skärmar, eller se vad barnen gör vid datorn som ”deras värld”.

– Det är viktigt att föräldrar lär sig förstå vad det är som styr barnens digitala vardag, så de kan vara med på deras villkor, men samtidigt hitta ett sätt som du själv tycker är roligt.

Han understryker dock att anledningen till varför det är viktigt att prova på att koda handlar om något mer än spel eller vad som händer på en skärm:

– Idag är allt programmerat – från tvättmaskiner till trafikljus. Så en grundläggande förståelse för hur program är uppbyggda är ett väsentligt verktyg för att förstå den digitala samtiden.

När Måns håller i ”hacks” och kurser med barn brukar han börja med att fråga hur många datorer de tror att de har hemma. De blir förvånade när han säger att det kan vara över 100.

– Det handlar om att få upp ögonen för att datorer och microchips finns överallt och att det är någon som har fattat besluten om hur allting fungerar. Det är viktigt att barnen förstår att det är människor bakom, och de själva kan bli en av dem.

Måns erfarenhet är att barnen efter ett tag blir så pass duktiga att de kan börja lära föräldrarna hur man bygger egna appar och spel.

– Många verkar känna sig obekväma när deras barn blir bättre på något än de själva. Jag tycker att man ska anamma att barnen blir så bra på något som man själv inte förstår. Barn kan vara jättebra lärare om man bara lyssnar på dem.

Tre tips när du börjar koda med ditt barn

1. Leta upp övningar på nätet att göra tillsammans – att göra egna spel ihop är speciellt roligt för både vuxna och barn.

2. Glöm inte att det ska vara roligt, så se inte kodning som en hemläxa eller något ni måste göra.

3. Köp en robot eller teknisk leksak som går att programmera eller styra – det är en bra ingång till att börja tänka på programmering som något som händer inuti prylar, och inte bara i en dator.

Var du kan börja

Kodboken – hjälper dig att komma igång med programmering och att skapa musik, berättelser, spel och program med kod.

Internetstiftelsen – guider, filmer och annat material som hjälper både barn och föräldrar att komma igång, med fokus på att göra spel i programmet Scratch.

Code – ”Timmen med kod” är olika övningar som lär dig allt från att bygga en galax i Star Wars till att skapa din version av Minecraft. Materialet är delvis på engelska, så dessa kan vara speciellt bra att göra tillsammans.

Lightbot – Att koda handlar till stor del om att ge en dator olika kommandon och få den att utföra olika saker. Lightbot Code Hour är ett pusselliknande program där du får lära dig just den biten. 

Coda Game – Här skapar du ett eget spel, där reglerna och vad som ska hända är upp till dig. Du lär dig bland annat att kombinera olika kommandon, datalogiskt tänkande och problemlösning – det vill säga grunderna i programmering.