Nätet är en plats där barn och ungdomar får nya vänner, lär sig nya saker och kopplar av. Men det finns också baksidor med livet på nätet. Om man vill ligga i framkant och vara den som digitaliserar Sverige – ja, då får man även se till att alla klarar omställningen.
Här berättar vi mer om hur Telia arbetar för barn och ungdomars trygghet på nätet, genom samarbeten med olika organisationer och genom tips och råd till dig som förälder.
Vi stöttar Bris
Bris, Barnens rätt i samhället, är en barnrättsorganisation som står upp för barnets rättigheter genom att stödja barn utifrån barnets behov, mobilisera samhället och påverka beslutsfattare genom att göra barns röster hörda. Bris vision är ett samhälle där barnets rättigheter tillgodoses. Telias partnerskap med Bris går i linje med vårt hållbarhetsarbete där barns rätt till delaktighet, trygghet och välmående, inte minst på nätet, är ett av våra fokusområden. Inom ramen för samarbetet hjälper vi bland annat till med att upprätthålla Bris nationella stödlinje 116 111, som idag är tillgänglig dygnet runt varje dag hela året.
Mobilkörkortet
Mobilkörkortet ger tips och råd till barn 8-11 år och deras vuxna om hur man är trygg och säker med mobilen och på nätet. Det består av ett test och en kunskapsbank, och nylanserades 2023 som en del av samarbetet mellan Telia och Bris.
Anonyma sms
Sedan tidigare har barn och unga kunnat kontakta Bris anonymt via telefon, chatt och mejl. Nu har Telia och Bris tillsammans utvecklat en ny teknisk lösning som även gör det möjligt ett skicka anonyma sms till Bris. Allt för barnens trygghet.
Mot övergrepp och för barnens rättigheter
Kamp mot övergrepp
Både som operatör och som arbetsgivare deltar Telia i kampen mot spridning av material som visar sexuella övergrepp på barn. Blockering och detektering är två av verktygen som kan göra skillnad.
I vårt arbete mot sexuella övergrepp och skydd av barn tar vi hjälp av World Childhood Foundation och ingår i ECPAT Sveriges techkoalition mot sexuella övergrepp på nätet.
Om något händer
På Childhoods hemsida får du enkla tips om vad du ska göra om du misstänker att ett barn utsätts för sexuella övergrepp.
På ECPATs tipssida kan allmänheten tipsa om alla former av sexuell exploatering av barn. Om du upptäcker övergreppsmaterial på nätet eller vet ett barn som har blivit utsatt ska du omedelbart kontakta polisen eller rapportera händelsen anonymt via ECPATs Hotline.
Barnrättsprinciperna för företag
2020 blev barnkonventionen lag i Sverige. Telia arbetar sedan 2017 i enlighet med det som kallas Barnrättsprinciperna för företag. Detta beslutades av vår styrelse 2017, som också beslutade att barns rättigheter ska vara ett fokusområde för Telia, då många som använder Telias tjänster är barn.
Goda råd för tryggare barn
Surfa säkert – praktiska tips
Här tittar vi på olika sätt att barnsäkra surfplattan, mobilen och datorn så att du kan känna dig trygg när barnen använder internet. Blockera olämpligt innehåll och sätt gränser för skärmtid.
Barn på nätet - en liten guide
Vi har samlat de viktigaste råden till dig som förälder kring dina barns liv på nätet i en behändig guide som du kan ladda ner och skriva ut. Guiden är framtagen av Telia i samarbete med Rädda Barnen.
Spelar mitt barn för mycket?
Att spela data- och tv-spel är många barns absolut vanligaste fritidssysselsättning och konflikter kring gaming är ständigt närvarande i många familjer. Vi har sammanställt en guide till föräldrar om barn och gaming.
Safer Internet Day 6 februari
Safer Internet Day är ett kunskapsfrämjande event som årligen firas i februari världen över. Syftet med dagen är att sätta fokus på barns och ungas trygghet på nätet. Telia uppmärksammar denna dag och genomför årligen olika aktiviteter.