Nu är det slut på mobilslöseriet
Det såldes fyra miljoner mobiltelefoner i Sverige förra året. Men vad händer när telefonerna blir gamla? För många företag blir gammal it-utrustning ett problem. Vad gör man av den? Allt fler inser nu att det finns ett värde i utrustningen – både i pengar och för miljön.
Just nu ligger tusentals gamla telefoner och skräpar i byrålådorna hos företag över hela landet. Hur mycket det kostar företagen och miljön är svårt att säga, men vinsterna i att tänka nytt är stora. Telia vill ta sitt ansvar och arbetar för att fler företag ska inse möjligheterna i att byta in sin uttjänta it-utrustning.
– Samtidigt som gamla telefoner och annat samlar damm hos Sveriges företag har tillverkningen av ny utrustning negativa miljöeffekter; den kräver brytning av mineraler och nytillverkning av plast. Företag som återanvänder sin it-utrustning skapar både mätbar miljönytta och får lägre totala kostnader. Det är en win-win, säger Magnus Lindwall, affärsutvecklare på Telia Finance.
Så får mobiltelefonerna nytt liv
Telia erbjuder flera tjänster för företagskunder som vill bli en del av den cirkulära ekonomin. En av dem är Byt In, där Telia hjälper företag att byta upp sig till ny teknik på ett miljövänligt sätt.
– Telia bedömer, värderar och köper tillbaka gammal it-utrustning från företaget. Köpesumman kan antingen användas till ny utrustning eller så kan den skänkas till något av de hållbarhetsprojekt som vi stöder, säger Magnus Lindwall.
Lantmännen är ett av de företag som använder Telias Byt In-tjänst för att ta hand om mobiltelefoner som de inte längre ska använda. Telia ser till att telefonerna funktionstestas och raderas på all information. Sedan rekonditioneras telefonerna – de rengörs, uppgraderas och paketeras om – för att kunna få nytt liv hos konsumenter, skolor eller den offentliga sektorn.
– Pengarna som Lantmännen får för detta har de valt att skänka till ett hållbarhetsprojekt som Telia har med Vi-skogen. Därmed gör Lantmännen dubbel nytta, säger Magnus Lindwall.
1 800 kilometer tågresa
I samband med ett inbyte kan företag dessutom välja att hyra sin nya utrustning i stället för att köpa den. Kunden betalar då bara för den tid som utrustningen faktiskt används. Med hyrestjänstens inkluderade service- och försäkringsprogram kan Telia ofta förlänga livslängden för utrustningen i fråga.
– 95 procent av den utrustning vi får tillbaka kan återanvändas, och den här återanvändningen gör stor skillnad för miljön. En enda telefon ger till exempel en besparing på 27 kilo koldioxid, vilket motsvarar en tågresa från Stockholm till Paris, säger Magnus Lindwall.
Vi kallar det ansvarsfullt företagande
Vill du läsa mer om hur vi jobbar för att göra en mer hållbar värld med miljöeffektiv digitalisering.
Så samarbetar vi och Skånetrafiken
Telias tekniska landvinningar kan bidra till ökad hållbarhet i en mängd branscher. I Skåne gör Telias lösningar kollektivtrafiken mer attraktiv, tillgänglig och miljövänlig.
Spara energi med Green room concept
2012 lanserade Telia sin kyllösning Green Room Concept i en datahall i Stockholm. Resultatet: Hallens energiförbrukning för kylning sjönk till 10 procent av det europeiska snittet.
Vill du byta in din gamla mobil?
Du återvinner och skonar miljön samtidigt som din mobil får en andra chans. Dessutom får du pengar för din gamla mobil.