07 augusti 2024

2 min läsning

5G

Drönare fjärrstyr skogsmaskin, tack vare 5G

Nu har för första gången en skogsmaskin kunnat fjärrstyras i terräng med begränsad uppkoppling. Tack vare en drönare utrustad med 5G. Drönare som i praktiken fungerat som en luftburen mobilmast. Skogsmaskinen har testkörts som en del i ett forskningsprojekt tillsammans med Telia, Mittuniversitetet, Ericsson, Skogforsk, SCA, Volvo CE och Biometria.

Drönare i Skogssällskapets forskningsskog

Skogsmaskinen transporterades ut till ett kalhygge i ett skogsområde utanför Västerås där den kopplades upp mot en drönare utrustad med 5G-teknik. Drönaren har ett täckningsområde på upp till tre kilometer men befann sig under testet cirka 500 meter ifrån skogsmaskinen. Föraren av skogsmaskinen befann sig däremot i Skogforsks fjärrstyrningslabb i Uppsala, drygt nio mil därifrån.

Vi kan nu fastställa att det går att koppla upp och fjärrstyra stora fordon via en drönare, som i praktiken agerar som en basstation i mobilnätet – fast rörlig och luftburen. Det här skapar helt nya och flexibla möjligheter att koppla upp verksamheter som arbetar i områden med bristfällig täckning. Förutom i skogs- och jordbruksindustri så kan tekniken användas i katastrofområden om vanlig mobiltäckning helt slagits ut
Magnus Leonhardt, innovationschef på Telia.

I nästa steg vill man testa att koppla upp och fjärrstyra en markberedare som är en mycket tyngre maskin som går i otillgänglig terräng.

– Målet för oss är att förbättra arbetsmiljön för förarna och just markberedare skapar en särskilt skakig och tuff miljö, berättar Petrus Jönsson, forskare och biträdande programchef på Skogforsk, som var med och fjärrstyrde skogsmaskinen under testet.

Forskare från Mittuniversitetet deltar i testerna och studerar bland annat tillförlitlighet och fördröjning av datakommunikationen, något som är av stor vikt vid fjärrstyrning. Projektet undersöker hur drönarteknik och 5G-teknik kan möjliggöra att avlägsna områden runtom i Sverige kan bemannas med fjärrstyrda fordon.

– Vi har samlat data från testet med drönaren och ska nu analysera och utvärdera resultatet. Vi kommer också att göra jämförande studier med andra typer av uppkopplingar som wifi-baserade nätverk samt utforska ytterligare möjligheter med 5G, berättar professor Mattias O’Nils vid Mittuniversitetet.

Fler artiklar i samma ämne: