Förbättra wifi på arbetsplatsen

I den här guiden hittar du och dina kollegor tips på hur ni förbättrar ert företags wifi.

Förbättra wifi på arbetsplatsen

Flera faktorer kan påverka företagets wifi

Det finns flera faktorer som påverkar hur stadigt och bra ett wifi är. Det är allt från storleken på lokalen, till hur lokalen är utformad, om det är öppna ytor eller om den består av flera rum med tjocka väggar.

Det finns olika lösningar som gör att ni kan optimera ert wifi. Allt från små justeringar i routerns mjukvara till att lägga till en wifi-repeater, som förstärker wifi-signalen.

Tips för ett mindre kontor på 50–100 kvm

• Dual band – Det är bra om routern har stöd för både 2,4 GHz- och 5 GHz-bandet. En router som använder bägge kallas för dual band.

• Placering – Placera inte routern på golvet, i en garderob, bakom en dörr eller instängd i ett skåp.

• Wifi-repeater – Beroende på om kontoret är öppet eller om det har flera rum kan det behövas en eller flera wifi-repeaters för att skapa bättre wifi-signal över större yta.

• Nätverkskabel – Du kan testa flytta ut routern och koppla in den ett nätverksuttag med en nätverkskabel på kontoret. Gärna med en nätverkskabel av standarden CAT6.

• Sändningskanal – Du kan via en av många wifi-appar, exempelvis Wifi Analyzer eller Network Analyzer, identifiera vilken sändningskanal som är ledig bland alla andra nätverk i närheten. Du väljer kanal i routerns mjukvara.

Tips för ett större kontor på 100 kvm och uppåt

• Ny routerPå ett större kontor med flera mötesrum, dörrar och skärmar för videomöten krävs det mer kapacitet av din router. Se i så fall till att du inte använder en äldre router med gammal mjukvara.

• Wifi-repeatersSkaffa wifi-repeaters och placera dem där du vill ha bättre uppkoppling. Det gör du för att wifi-repeatern förstärker de svaga signalerna wifi-signalerna och täcker därmed fler ytor.

• Dual band Om du märker att det inte blir bättre kan du byta till en nyare router som klarar högre hastigheter och även de senaste teknikprylarna. En router som har ett så kallat dual band-stöd där både 2,4 GHz- och 5 Ghz-signaler stöds är att rekommendera.

• Cloudbaserad manageringHar du Telia Prolane/Bredband Plus kan vi erbjuda Telia Smart Wifi med funktioner som Cloudbaserad managering, gästnätverk, 2.4 och 5 GHz dual-band, 802.11ac-standard och avancerade statistikfunktioner vilket innebär att ert wifi följer samma höga standard som er bredbandstjänst.

Placera routern centralt i lokalen, på en hylla eller ett bord ungefär en meter ovanför golvet. Se till att den inte är skymd, instängd i ett skåp och att inga vitvaror eller elektroniska apparater står i närheten. Alla lokaler ser olika ut, pröva dig fram för att hitta den mest optimala platsen för just er lokal. Små ändringar kan ha stor effekt. På Bredbandskollen kan du enkelt mäta hur ändringarna påverkar hastigheten.

Förutom själva placeringen av routrern når du den bästa hastigheten med modern elektronik som klarar av höga hastigheter. Har företaget äldre produkter som inte har stöd för den senaste tekniken riskerar du att få ett långsammare wifi.

Hastigheten på företagets fasta bredband påverkar också hastigheten på wifi. Telias trådlösa routrar har stöd för den senaste tekniken. Om du har ny teknik och upplever att ert wifi har blivit långsammare kan du prova att byta kanal på routern. När du installerar den för första gången väljer den nämligen automatiskt en kanal (oftast 1, 6 eller 11).

Ditt wifi använder radiovågor på 2,4 GHz-bandet eller 5 GHz-bandet, om du har en relativt modern router. 2,4 GHz-bandet trafikeras av många användare vilket gör att risken för störningar är stor. Om nätverksöverföringen störs måste datan skickas om, vilket leder till att hastigheten sjunker. På 5 GHz-bandet får det plats fler nätverk vilket gör att störningarna är färre. 5 GHz klarar även av att sända ett snabbare nätverk än 2,4 GHz. Det kan liknas med 3G och 4G.

I regel brukar det vara så att elektroniska produkter så som dator, telefon, surfplatta, Apple eller TV/Chromecastsom som är köpt under de senaste 3–5 åren stödjer både 2,4 GHz och 5 GHz.

För att öka räckvidden på ert wifi kan du använda dig av något som kallas wifi-repeaters. Dessa finns i flera olika format och beroende på storlek av lokal kan du behöva ha fler än en wifi-repeater för att få den maximala räckvidden på företagets wifi.

Har du en av våra tjänster Bredband Plus eller Bredband Pro kan du välja till tillvalet Cloud VPN Wireless för att få ett bättre wifi i lokalen.

Vill du hellre prata med oss?

Om du inte hittar det du söker, kan du slå en signal till oss istället. Vi finns här och svarar på dina frågor måndag till fredag klockan 08–18.