Hantera dina tjänster på MyBusiness
På MyBusiness kan du felsöka, skapa supportärenden, hantera fakturor och följa dina beställningar. Allt på en och samma plats.
Är du i behov av att förbättra inomhustäckningen? Här hittar du formulär för ansökan om tillstånd, villkor för uppsättning, vanliga frågor och svar.
En repeater fungerar som en tvåvägsförstärkare som både sänder signaler inåt mot användaren via en eller flera serviceantenner och utåt tillbaka mot basstationen med hjälp av en donatorantenn. Den kan inte skapa ny täckning i ett område, men den kan förstärka befintlig täckning. För att detta ska fungera måste utomhustäckningen vara bra eller åtminstone acceptabel, och donatorantennen måste placeras där den kan fånga upp signalen. Om utomhussignalen är svag eller störd, kommer repeatern inte förbättra situationen, utan snarare leda till att störningarna förstärks.
Alla repeatrar kan orsaka störningar i nätet som påverkar andra användare, inte bara de i närheten av repeatern utan även de inom hela basstationens täckningsområde. För att en repeater ska vara så effektiv som möjligt behöver den ha tillräcklig uteffekt och vara stark nog för att nå tillbaka till basstationen, men detta innebär också att den kan skapa störningar för andra användare.
För optimal funktion bör repeatern endast ta emot signaler och sända tillbaka till en enda basstation. För att säkerställa detta används donatorantenner med smal öppningsvinkel, oftast under 20 grader. Avståndet till basstationen blir på så vis viktigt; ju längre avstånd, desto större område täcks av repeatern. En repeater med bred donatorantenn placerad på en ö nära kusten kan sända signaler till flera basstationer längs kusten, vilket skapar problem för både repeateranvändaren och andra användare i området.
Antalet repeatrar under samma basstation är också avgörande. Varje repeater genererar en viss mängd brus, vilket sammantaget kan störa mobilnätet. Ett fåtal repeatrar kan fungera, men om antalet blir stort (mer än 8-10 stycken) kan det skapa problem. Storleken på repeaterns antenn har även här en stor betydelse. Om den är för bred och täcker flera basstationer, minskar det totala antalet möjliga repeatrar snabbt eftersom varje repeater måste “räknas flera gånger”.
Om en repeater är lämplig eller inte, och vilken typ av repeater som ska användas, måste bedömas från fall till fall.
Vi godkänner inte några former av bredbandiga repeatrar. Endast bandselektiva repeatrar som är begränsade till Telias frekvensband är tillåtna. Anledningen till detta är att vi måste skydda både vårt eget nät och de andra operatörernas nät mot störningar. En bredbandig repeater kan i värsta fall störa ut samtliga operatörer i ett större område, vilket kan leda till att viktiga tjänster som att exempelvis larmnumret 112 inte går att nå för någon användare i det området.
Här hittar du en lista över ej godkända mobilnätsrepeatrar för användning i Telias nät.
När vi har mottagit din ansökan, kommer Telia att genomföra en teknisk granskning för att säkerställa att repeatern är godkänd. Därefter upprättas ett avtal som skickas till repeaterägaren för underskrift.
Obs. Repeatern får inte tas i bruk förrän avtalet är signerat av båda parter. Vi rekommenderar även att ingen hårdvara köps in förrän avtalet är klart.
Läs igenom villkoren - Börja med att noggrant läsa igenom alla villkor för ansökan.
Fyll i ansökan -Fyll i ansökningsformuläret och skicka in det.
Bekräftelse -Efter inskickad ansökan får du ett ärendenummer via mejl.
Utvärdering - Telia utvärderar de tekniska möjligheterna att ge tillstånd och fastställer lämplig antennriktning för din donatorantenn.
Avtal -Om ansökan godkänns, skickas ett avtal till kontaktpersonens (privat) eller avtalspartens (företag) mejladress för e-signering. Avtalet skickas från scrive.com, så se till att denna domän inte är blockerad i dina spam-listor.
Driftsättning - När avtalet är signerat är tillståndsprocessen klar och du kan driftsätta din repeater. I avtalet finns även information om hur du ska meddela att din repeater är driftsatt.
Nej, Telia tar inte ut någon avgift för tillståndet eller handläggningen. Det är dock mycket viktigt att tillstånd inhämtas.
Telias utgångspunkt är att en repeater främst är till för att lösa problem med taltjänsten. För att förbättra din datauppkoppling rekommenderas istället ett mobilt bredband med en router och en bra mottagarantenn som placeras utomhus, och riktas mot närmaste basstation. Antennen bör omfatta frekvensbandet 690–2700 MHz. Med hjälp av funktionen Wifi-samtal kan även upplevda problem med taltjänsten lösas via en mobil router.
Fördelar med en mobil router
En repeater förstärker endast ett frekvensband, vilket begränsar kapaciteten. En router nyttjar alla tillgängliga frekvensband, vilket möjliggör högre kapacitet och surfhastighet.
En repeater kräver tillstånd, medan en router inte gör det.
Ett wifi-nät kan enkelt kompletteras med produkter för mesh-nätverk för att förbättra täckningen inomhus.
Ja, en annan lösning är att använda funktionen Wifi-samtal, som finns i många moderna telefoner. Wifi-samtal fungerar så att telefonen, om den saknar täckning från mobilnätet, kan ansluta sig via ett wifi-nätverk, till exempel i din bostad eller på din arbetsplats. Du kan använda telefonen precis som vanligt för att ringa och ta emot samtal, men samtalet kopplas via det trådlösa nätverket och bredbandsanslutningen till det mobila nätet. Wifi-samtal kan även vara en bra lösning för fritidshus.
En annan lösning är att använda en mobil router med en utomhusmonterad antenn. Detta kan ge en bra bredbandslösning där taltrafiken använder Wifi-samtal.
Telia ger för närvarande tillstånd på 800- och 1800 MHz-banden. Vilket frekvensband du ska ansöka om beror på dina specifika behov. I mobilnäten arbetar man med olika former av trafikstyrning, och Telia prioriterar 1800 MHz högre än 800 MHz. Detta innebär att om det finns en stark signal på 1800 MHz, kommer telefonerna att flyttas dit även om en repeater på ett lägre prioriterat band ger en starkare signal. Därför bör du i första hand ansöka om tillstånd på det högst prioriterade bandet som finns tillgängligt på platsen.
Ett platsbesök krävs för att mäta signalstyrkan (RSRP) och identifiera basstationen (Cell/ECI/PCI) där donatorantennen ska placeras. Om denna information saknas i ansökan, kommer den att skickas tillbaka för komplettering.
Ett repeatertillstånd gäller för en specificerad plats och en specificerad repeatermodell. Ansökningar som skickas in utan att ange vilken repeatermodell som ska användas kommer att skickas tillbaka för komplettering. Vi rekommenderar att du inte köper repeatern förrän tillståndet har blivit godkänt.
Telia säljer ingen repeaterhårdvara, men det finns många återförsäljare i Sverige som gör det. Vi rekommenderar ingen specifik modell eftersom det beror på hur lösningen ska se ut. Repeatern ska dock uppfylla givna krav (CE, 3GPP och ETSI), och vi rekommenderar att du väljer en återförsäljare med säte i Sverige. Det finns många utländska leverantörer som säljer modeller som inte är godkända i Sverige.
Telias frekvensband är angivna nedan. Det är viktigt att repeatern ställs in korrekt för att fungera optimalt och för att undvika störningar på andra frekvensband.
800-bandet (Band 20): LTE EARFCN 6300
Nedlänk: 801,2 - 810,8 MHz
Upplänk: 842,2 - 851,8 MHz
900-bandet (Band 8): GSM/LTE EARFCN 3768
Nedlänk: 950,2 - 959,8 MHz
Upplänk: 905,2 - 914,8 MHz
1800-bandet (Band 3): LTE EARFCN 1300
Nedlänk: 1805,2 - 1824,8 MHz
Upplänk: 1710,2 - 1729,8 MHz
I avtalet anges den rekommenderade riktningen för din donatorantenn. Våra handläggare baserar denna rekommendation på kartor och basstationers placering, men känner inte till de exakta lokala förutsättningarna. Om du har en föreslagen riktning baserad på din projektering, ange den gärna i ansökan så försöker handläggaren ta hänsyn till detta. Om du inte vet riktningen, ange istället ett frågetecken i den textrutan.
Om den angivna riktningen i avtalet inte fungerar, kontakta oss på mejladressen repeater@telia.se och ange ärendenumret i ämnesraden, så hjälper vi dig.
Det enklaste sättet är att använda en kartsajt på internet, till exempel Eniro eller Hitta. Där kan du placera ut en markör som visar platsens koordinater. Tänk på att koordinaterna som ska anges är de där din donatorantenn (den antenn som ska riktas mot mobilnätets basstation) är placerad. Det är från den punkten radiovågorna kommer att sändas och tas emot. Vi vill helst att koordinaterna anges i formatet RT90.
Ett ärende utan koordinater kan inte handläggas och kommer därför att skickas tillbaka för komplettering. Endast adress räcker inte, eftersom vi inte med säkerhet kan säga att det är rätt plats som avses när vi gör en adressökning.
Nej, repeatertillståndet gäller endast för den plats som anges i avtalet och får därför inte flyttas. Om du vill flytta repeatern krävs ett nytt tillstånd för den nya platsen.
Tillstånd ges inte heller för repeatrar som är placerade på rörliga fordon, såsom bilar och båtar. En repeater som förflyttar sig kan skapa stora störningar i mobilnätet, vilket gör det mycket svårt att hitta källan till störningarna eftersom den rör på sig.
För att förnya ditt avtal, skicka ett mejl till repeater@telia.se. Ange i första hand RepeaterID/ärendenummer (vanligtvis ett R följt av sex siffror). Inkludera även adress och ort där repeatern är installerad samt namnet på repeaterägaren (privatperson eller företagsnamn) för att underlätta identifieringen.
Ange följande information för att vi ska kunna kontrollera att de uppgifter vi har sedan tidigare fortfarande stämmer:
Kontaktuppgifter till den som ska signera avtalet: Namn, telefonnummer och mejladress.
Teknisk kontaktperson, den som kan besvara tekniska frågor kring installationen: Namn, telefonnummer och mejladress.
När vi har mottagit denna information, upprättar vi ett nytt avtal och skickar det via e-signering. När avtalet är signerat av båda parter, finns ett nytt avtal med tre års giltighet.
Om du inte längre behöver din repeater, är det viktigt att du meddelar oss om uppsägningen av avtalet. Skicka ett mejl till repeater@telia.se och ange ditt RepeaterID/ärendenummer (vanligtvis ett R följt av sex siffror). Inkludera även adress och ort där repeatern är installerad samt namnet på repeaterägaren (privatperson eller företagsnamn) för att underlätta identifieringen.
Repeatern är din egendom och du ansvarar själv för att demontera den och hantera eventuell återvinning.
Om du behöver byta din repeater eller frekvensband, måste en ny ansökan göras och det gamla avtalet sägas upp.
Om du har erhållit ett tillstånd från en operatör, gäller det tillståndet endast för den operatörens del av frekvensbandet. Vid byte av operatör måste du skicka en ansökan om tillstånd till den nya operatören och säga upp det befintliga tillståndet med den första operatören.
På MyBusiness kan du felsöka, skapa supportärenden, hantera fakturor och följa dina beställningar. Allt på en och samma plats.
Få de senaste uppdateringarna om nätverksstatus. Här kan du spåra och övervaka eventuella störningar i ditt område, i realtid.
Behöver du tillfällig eller löpande IT-support? Våra IT-experter hjälper till med allt från cybersäkerhet till Microsoft 365.
Om du inte hittar det du söker, kan du slå en signal till oss istället. Vi finns här och svarar på dina frågor måndag till fredag klockan 08–18.