Det är miljöns och klimatets tur nu. De hälsar att de inte kan vänta längre. Vi behöver bygga ett samhälle som vi stolt kan lämna över till nästa generation. Och nästa.
Därför satsar vi på Telia på hållbarhet. Vi jobbar aktivt för att minska utsläppen i både vår egen verksamhet och i hela värdekedjan för att nå vårt Netto noll-mål till 2040. Vi tar med oss både kunder och leverantörer på resan, för det är när vi gör saker tillsammans på nya smarta sätt som vi kan göra skillnad. Här berättar vi lite om vad vi vill och vad vi har gjort hittills.
Den miljöcertifierade teleoperatören
Vi är stolta över att vara certifierade för vårt miljö- och kvalitetsarbete enligt ISO 14001 och ISO 9001, och jobbar aktivt för att uppfylla krav från både vetenskap och myndigheter. Vårt miljöarbete ska genomsyra allt vi gör.
Så arbetar vi för noll utsläpp och noll avfall – varje dag
Våra mobilskal – närproducerat och av återvunnet material
Vi tar steg mot att minska utsläppen och skapar mer hållbara alternativ inom tillbehörsbranschen. Det gör vi genom att välja produkter tillverkade av återvunna material, minimera förpackningsavfall och optimera transporter. På så sätt kan vi erbjuda våra kunder hållbara alternativ utan att kompromissa med kvalitet och funktionalitet.
Vi samarbetar med dbramante1928 som tillverkar sina mobilskal och plånböcker av återvunnen plast eller äkta läder – och mobilskalen är standard i de flesta av våra paketerbjudanden till företagsmarknaden. Mobilskalen är extremt tåliga och skyddar telefonen vid till exempel fall, vilket kan förlänga telefonens livslängd – en viktig faktor eftersom mobiltelefonen i sig har en större miljöpåverkan än själva skalen.
Efter dialog med Telia så har dessutom dbramante1928 valt att flytta en del av sin produktion från Kina till Danmark. Det har resulterat i en betydande minskning av koldioxidutsläppen vid inköp, dels genom minskade transporter, dels genom att produktionen i Danmark använder förnybar el.
Enligt dbramante1928 minskar deras koldioxidutsläpp med 85% när produktionen flyttas från Kina till Danmark.
Vi tar hand om din mobil genom hela livscykeln
Genom att skapa goda möjligheter att laga, panta, återanvända och återvinna mobiler vill vi bidra till en mer hållbar livscykel för mobiltelefoner. Vi kallar det för Telias mobilrörelse.
Returnera mera med Telias nya kartong
Har du en gammal bredbandsrouter som behöver returneras, eller passar du på att panta din gamla mobil när du ändå ska köpa en ny? Telias nya kartonger är tillverkade av 100% returfiber, smart designade och gör returen enklare än någonsin. Allt för att minska utsläpp och avfall.
Eco Rating för miljösmart mobilval
Tillsammans med fyra andra europeiska telekombolag har vi tagit initiativ till en gemensam miljöklassificering för mobiltelefoner: Eco Rating. Mobilerna granskas och betygsätts, vilket gör det lättare för kunden att välja miljömedvetet, samtidigt som det uppmuntrar mobiltillverkarna att minska miljöpåverkan från sina produkter.
Mer data - mindre miljöpåverkan
I dag skickar vi 40 gånger mer data i våra nät än vi gjorde 1990. Ändå har energiförbrukningen inte ökat i motsvarande grad, och CO2-utsläppen har till och med minskat. Hur går det till? Dels har vi ställt om till att enbart använda förnybar el, oavsett var i världen vi verkar, och dels byter vi löpande ut äldre teknik mot nyare och mer energisnål.
Telia antar Transportutmaningen
Telia har antagit Transportutmaningen, där målet är att senast år 2030 endast utföra och köpa helt fossilfria inrikestransporter. Det ligger helt i linje med vår målsättning om noll utsläpp och noll avfall. Genom att visa att man vill gå före sänker man trösklarna för dem som kommer efter.
Miljömål på vetenskaplig grund
Telia har antagit högt ställda klimatmål för att bidra till att begränsa ökningen av jordens genomsnittstemperatur till max 1,5 grader. Målen är utformade för att möta kraven från vetenskapen, och har granskats och godkänts av det FN-stödda samarbets-organet Science Based Targets initiative.
Vi reser mindre - men möts lika mycket
I början av 2000-talet flög vi och våra samarbetspartners väldigt mycket. År 2001 låg snittet på hela 12 flygresor per anställd. Så kan vi ju inte ha det när vi säljer digital teknik och arbetar för minskade utsläpp! Därför införde vi en resepolicy om att i möjligaste mån välja olika former av distansmöten istället. Under de följande 15 åren minskade våra flygresor med cirka 80 %, samtidigt som vi investerade i bättre telefon-, webb- och videomöten. I dag flyger vi så lite som möjligt, och aldrig på sträckor under 50 mil. Från 2018 och fram till nu har resorna – och utsläppen – minskat med ytterligare 80 %, samtidigt som mängden digitala möten skjutit i höjden (något som naturligtvis drivits på ännu mera av coronarestriktionerna). Och vi brinner för att hjälpa andra företag att mötas mer och bättre digitalt.
Vi tar hand om din gamla mobil
Släng inte din gamla mobil i soporna. Panta den hos oss så får du rabatt på din nya mobil, eller lämna bara in den i någon av våra butiker så tar vi hand om den. De flesta gamla mobiler kan återanvändas, och varje återanvänd mobil sparar både avfall och koldioxidutsläpp som genereras när man tillverkar en ny. Vi ser givetvis till att gamla mobiler raderas och fräschas upp – och om de trots allt inte går att återanvända skickar vi dem till återvinning och donerar 20 kronor till Bris.
Vi städar upp efter oss
Telia har funnits sedan 1853 och har vi alltid drivit teknisk utveckling framåt. Det betyder att gammal teknik byts ut mot ny teknik. Vi ägnar därför ett stort arbete till att ta bort gamla koppar- och sjöledningar. Vi plockar ner cirka 200 000 kreosotstolpar varje år. Vårt mål är att ta bort all bly (som finns i gamla kablar) och kreosot (en typ av impregnering som används på trä som skydd från skadedjur) från marken, det vill vi gärna inte lämna kvar.
Digitalisering för en mer miljövänlig framtid
Bättre bussar för både dig och miljön
Bättre och bekvämare kollektivtrafik lockar fler resenärer. Och ju fler som reser kollektivt, desto bättre är det för miljön.
Smart kollektivtrafik är en Telialösning som gör att trafikbolagen kan koppla upp sina fordon, och höja service och komfort för resenärerna eller effektivisera energianvändningen. Skånetrafiken använder vår teknik för att maxa punktligheten på bussarna, erbjuda wifi ombord och analyser hur förarna kan köra mer miljövänligt. Välkommen ombord!
FM Mattson sparar vatten och pengar
FM Mattsson är Sveriges äldsta krantillverkare. Företaget grundades 1865 (bara 12 år efter Telia) och har en lång tradition av lika delar hög kvalité och innovativa tekniska lösningar.
Med hjälp av oss kan FM Mattson numera koppla upp vattenkranar med sensorer, och därmed spara på vatten i offentliga miljöer. Sensorerna talar om ifall någon kran står och läcker eller om det läcker i ett helt vattennät. Det är små detaljer som kan göra riktigt stor skillnad, och som sparar både pengar och vatten.
Smarta fastigheter i Stockholm
Energibolaget Stockholm Exergi förser över 800 000 stockholmare med värme, kyla och el. Genom ett samarbete med Telia kommer man under de närmaste åren att koppla upp mer än 9 000 fastigheter via smarta IoT-enheter.
Det gör det möjligt att förbättra styrningen av fjärrvärmen så att energianvändningen blir effektivare. Det bidrar till jämnare temperatur och ökad komfort för de boende, och kostnadsbesparingar och minskad miljöpåverkan för Stockholm Exergi. Alla vinner.
Vill du veta mer om vår miljöresa?
Vill du veta mer om vårt miljöarbete kan du läsa om våra policyer, rapporter och detaljerade mål på teliacompany.com.